Onko taloyhtiösi jätekatos vakuutuspommi?

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Tämän jätepisteen palotuvallisuudesta on huolehdittu.

Paloturvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista ottaa huomioon, kun taloyhtiön jätepistettä ollaan uusimassa. Se on äärimmäisen tärkeää paitsi asukkaiden turvallisuuden takia, myös vakuutuskorvausten kannalta vahingon sattuessa.

Jäteastia syttyvät vain aniharvoin “itsestään” palamaan. Valitettavan usein kyseessä on ilkivalta ja tuohotyö. Ensimmäinen askel onkin pitää huoli, ettei tuhopolttajalle anneta mahdollisuutta tehdä ilkivaltaa. Tämä onnistuu parhaiten lukitsemalla jätekatos. Muita keinoja on kohteesta riippuen pihan aitaaminen tai valaistuksen lisääminen.

Toinen keskeinen asia on jätepisteen sijoittaminen pihalla. Turvaetäisyyksiä tulee noudattaa tarkasti, sillä mikäli jätekatos sijaitsee liian lähellä muita rakennuksia, palo pääsee helposti leviämään. Silloin todellinen vaara henkilö- ja omaisuusvahingoista muodostuu suureksi.

Turvaetäisyyden mittaaminen tapahtuu rakennuksen ulkoseinästä, räystäslinjasta tai parvekkeen ulkoreunasta.

Yksittäiset 600 litran ja 240 litran roska-astiat sekä metalliset roska-astiat tulee sijoittaa vähintään neljän metrin päähän muista rakennuksista.

Useamman roska-astian rivistöt tulee sijoittaa vähintään kuuden metrin päähän muista rakennuksista.

Jätekatokset on sijoitettava vähintään kahdeksan metrin päähän muista rakennuksista.

Kaupunkien kerrostalojen ahtailla pihoilla tarvittavien turvaetäisyyksien saavuttaminen voi olla haasteellista - ainakaan niin, ettei pihan toiminnallisuus muilta osin kärsisi. Tällöin hyvä vaihtoehto on valita jätesuoja, joka on valmistettu paloturvallisista materiaaleista. Silloin turvaväliksi muihin rakennuksiin riittää metri.

Paloturvallisuusmääräyksien noudattaminen on taloyhtiölle myös taloudellisesti tärkeä asia, sillä vakuutus korvaa vahingot vain, jos turvallisuusmääräyksiä on noudatettu - riippumatta palon syttymisen syystä.

Lataa Järkevä jätepisteratkaisu -opas tästä!