Osa 3: Dyykkaus

keskiviikko 26. syyskuuta 2018

#Rakasturoskiksiin on Panu Musakan kirjoittama neliosainen blogisarja taloyhtiöiden
jätehuollosta ja niiden kehittämisestä. Blogi julkaistaan kerran viikossa.

Toisella viikolla perehdymme dyykkauksen maailmaan. Roskapönttöjen tonkiminen on asia, joka nousee usein esille käsiteltäessä esimerkiksi roskapönttöuudistuksia. Pitäisikö roskikset suunnitella siten, että dyykkaus on estetty vai olisiko roskikset jopa järkevä suunnitella niin, että ne helpottaisivat ja mahdollistaisivat dyykkauksen?

Kysyimme asiasta mielipidettä Twitterissä alterego Onni Tonkijalta. Onnille dyykkaus  on enemmän kuin harrastus, se on elämäntapa. Kysymys Onni Tonkijalle:

Pitäisikö roskista suunnitellessa helpottaa vai vaikeuttaa dyykkaamista?

@tonkija “Ei pitäisi ainakaan vaikeuttaa niin kuin nyt käy varmaan lähes jokaisen taloyhtiön roskisuudistuksessa. Julkisia roskapönttöjä taas tongitaan joka tapauksessa, joten niiden pitäisi olla helposti avattavissa, ettei tarvitsisi kurotella.”

Myös Hannoa Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Kotro osallistui keskusteluun:

“Totta. Ei helpompi dyykkaaminen ole ollut uudistuksissa tavoitteena. Aika usein tavoite jopa päinvastainen. Valitettavasti jotkut tonkijat (tuskinpa dyykkarit) sotkevat aluetta, sellaiset halutaankin pois...”

Jatkokysymys Onni Tonkijalle: Mitä hyötyjä siitä olisi, että jätepiste suunniteltaisiin dyykkausta helpottavaksi?

“Yhteiskunnan kannalta: polttoa tai kierrätystä vaihtuu kierrätykseen tai uusiokäyttöön. Dyykkarin kannalta: saa pantteja, ruokaa tai tavaraa, ja tonkiminen on ergonomista.

Taloyhtiön tai kaupan kannalta: roskikset tyhjenevät itsestään, eikä jätepisteeseen kohdistu murtoyrityksiä. Haittaa syntyy lähinnä taloyhtiölle tai kaupalle (ihmisiä kulkee enemmän, pieni osa heistä saattaa jättää paikkoja sotkuisiksi, ja kaupoilla voi myynti vähetä). Päätöksen jätepisteen linnoittamisesta tekee taloyhtiö tai kauppa, eli siinä ei paljon yhteiskunnan kokonaisetu paina.”

Juha-Pekka antoi vielä lausuntonsa Hannoa Oy:n puolesta:

“Kun roskiksia suunnitellaan, on monella asukkaalla toive vähentää ulkopuolista dyykkausta. Sotkemisen pelon ymmärrän, vaikkei sekään ole usein totta. Mutta on muutakin. Yrittänyt kysyä mitä. Dyykkaus puistattaa montaa asukasta ilmeisesti.”

Keskustelu on luettavissa kokonaisuudessaan Twitterissä.
Mitä sinä olet mieltä? Pitäisikö roskikset suunnitella dyykkauksen mahdollistavasti?

Seuraava #rakasturoskiksiin -jakso ilmestyy viikon kuluttua.
PANU MUSAKKA
@PanuMusakka